15.10.11

Φιλοσοφία = καλύτερη ζωή

Η θεά Αθηνά-θεά της σοφίας. Το άγαλμα βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο Πειραιά.
 Φιλοσοφία, δηλαδή αγάπη για τη σοφία. 'Οχι την Αλιμπέρτη. Αλλά αυτή την ικανότητα, που όλοι οι άνθρωποι κρύβουν στο dna τους, να μαθαίνουν από τα πάντα (εμπειρίες, βιβλία,συζητήσεις, φυσικά παραδείγματα) και να τα εφαρμόζουν με την βέλτιστη μέθοδο πρακτικά στη ζωή τους, προκειμένου να ζήσουν καλύτερα. 'Ολοι θέλουμε μια καλή ζωή, καθένας με τον τρόπο που το εννοεί. Και φυσικά από τη στιγμή που αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας, γιατί πιο πριν φροντίζουν οι γονείς γιαυτό, κοπιάζουμε να αποκτήσουμε τα κατάλληλα εφόδια για την "μάχη" της.
   Για αρκετούς εφόδιο σημαίνει ένα-δύο πτυχία, ξένες γλώσσες, υπολογιστές και κάθε είδους πιστοποίηση, που μπορεί να σου εξασφαλίσει μια θέση εργασίας, ώστε να μπορέσεις να ζήσεις καλύτερα. Λογικό φαίνεται. Για άλλους σημαίνει απόκτηση πρακτικής εμπειρίας σε ένα κλάδο εργασίας και άμεση εξάσκηση ενός επαγγέλματος, με στόχο μια καλύτερη ζωή. Για άλλους πάλι σημαίνει απλά να "τρως" τα λεφτά του καλού συγγενή α',β',γ' βαθμού, που προνόησε με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους να "φτιαχτεί". 'Ολα λογικά και θεμιτά.
   Τί γίνεται όμως με τα υπόλοιπα ; Ποιά είναι τα υπόλοιπα ; 'Ολα όσα δεν αφορούν στα παραπάνω. Μια καλή ζωή δεν μπορεί να είναι μόνο εξασφάλιση αγαθών προς κατανάλωση. Και δεν μπορεί γιατί αυταπόδεικτα δεν είναι. Η κοινωνία που ζούμε το απέδειξε. Η ίδια η ζωή μας διεύψεσε. 'Οχι γιατί παλεύαμε να την κάνουμε καλύτερη, αυτό όπως είπαμε είναι συνυφασμένο με την ύπαρξή μας, αλλά γιατί ξεχάσαμε,αμελήσαμε, χλευάσαμε, "θάψαμε",  κάποιες άλλες απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου.
  Μια από τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για την ευτυχία, ή έστω για να νιώσει καλά ο άνθρωπος, είναι το άισθημα της εσωτερικής εκπλήρωσης. Δεν μπορείς να το αποφύγεις, ξέχνα το! Είναι κι αυτό στο dna σου. 'Οσο λοιπόν αυτό δεν έρχεται, τόσο εσύ προσπαθείς να το εκπληρώσεις με τα παρακάτω (εδώ θα χωρίσω δύο κατηγορίες εύλογα) :
Α. Γυναίκες.
-Ρούχα (επίσης παπούτσια κλπ)
-Μαλλιά κομμωτηρίου
-Νύχια πλαστικά
-Μάτια ψεύτικα
-Βυζιά ψεύτικα
-Δουλειά εφετζίδικη (δουλεύω στου τάδε, είμαι σημαντική στην εταιρεία κλπ)
-Μοδάτα αυτοκίνητα
-Ταύτιση με σούπερ-ηρωίδες τύπου "Sex and the city"
-Χαζογκομενοσχέσεις τύπου α-γαμέω-γαμώ (αχ! Τι ωραίο σώμα  έχεις αγάπη μου!)
-Καταθλιψάρες από τερματισμό χαζογκομενοσχέσεων
-Ταύτιση με σούπερ καψουροτραγουδιστές για ξεπέρασμα της κατάθλιψης των χαζογκομενοσχέσεων 
-Απόκτηση συζύγου (καθώς πρέπει πλέον)
-Απόκτηση παιδιών (τώρα ναι έχω λόγο ύπαρξης)
-Νοικοκυριό (στο κρεβάτι μπορεί να είμαι π%%τ*να, αλλά στο σπίτι δουλάρα-έτσι κρατάς τον άντρα)
-Ξεπάτωμα στο γυμναστήριο
-"Ανέβασμα" όλων των παραπάνω σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για αύξηση του αισθήματος εκπλήρωσης από επιβεβαίωση τρίτων (Yeah baby, I like it!).

B. 'Αντρες. (εδώ θα πάει πιο υποθετικά, λόγω φύσεως, αλλά μπορείτε να συμπληρώσετε)
-Καλή δουλειά (Με ωραίο τίτλο τύπου, Manager excecutive senior blah blah... what the f??ck)
-Πολλά λεφτά
-Ακριβό αυτοκίνητο/μηχανή
-Γρήγορο αυτοκίνητο/μηχανή
-Πολλές γκόμενες
-Μπάνικες γκόμενες (δλδ γκομενάρες)
-Σχέσεις τύπου γαμέω-γαμώ (Τι κ*λ*ρα έχεις μωρό μου!)
-Ξεπάτωμα στο γυμναστήριο
-Ταύτιση με κάθε είδους επιτυχημένο είδωλο (Από ποδοσφαιριστή, μέχρι τον μπακάλη της γειτονιάς που έγινε πρώτο όνομα στο τραγούδι)
-Ξυρισμένο στήθος
-Ρούχα (παπούτσια κλπ)
-Ταύτιση με την ποδοσφαιρική ομάδα (σημαντικό, θρησκεία αλλάζω, ομάδα ποτέ!)
-"Ανέβασμα" όλων των παραπάνω σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για αύξηση του αισθήματος εκπλήρωσης από επιβεβαίωση τρίτων (Yeah baby, I like it!).
-Απόκτηση συζύγου (με πιέζει η μάνα μου)
-Απόκτηση παιδιών (με πιέζει η γυναίκα μου)
-Απόκτηση εξωσυζυγικής σχέσης (με πιέζουν τα π@@ρια μου, δεν μου κάθεται η γυναίκα μου)

   Και οι λίστες φαντάζομαι μπορούν να επεκταθούν και στις δύο κατηγορίες, αλλά  ας γυρίσουμε σε κάποια πράγματα που μπορούν να μας γεννήσουν το αίσθημα που λέγαμε. 'Οχι πως τα παραπάνω δεν μας γεμίζουν, απλά το πιθανότερο είναι κάποια απ'αυτά όταν δεν γίνονται συνειδητά , να "εξατμίζονται" χωρίς να προλάβαίνεις να καρπωθείς τα παράγωγά τους και κάποια άλλα να μην προλαβαίνουν καν να τρυπήσουν τον εγκεφαλικό σου φλοιό, δηλαδή είναι σαν να μην έγιναν ποτέ.
   Η μουσική. Μεγάλη ανακάλυψη, ισάξια με το ανθρώπινο λόγο. Ειδικά αν έχεις την τύχη να ασχοληθείς με κάποιο μουσικό όργανο, ή φωνητική ή στίχο κλπ. Ακόμη και ως ακροατής όμως, συμμετέχεις ενεργά στη διαδικασία της, στην ζωντανή μουσική δε, σε μεγαλύτερο βαθμό. Είναι μεγάλο εργαλείο αποσυμφόρησης της έντασης, ψυχικής ανάτασης και ισορροπίας, αύξησης της αδρεναλίνης,  δραστηριοποίησης του μυαλού.
   Η δημιουργία. Αν είσαι από τους τυχερούς και η δουλειά σου είναι δημιουργική, παράγεις δηλαδή έργο αλλά ταυτόχρονα γεμίζεις ηθική ικανοποίηση από το προϊόν (δεν εννοώ μισθό στο τέλος του μήνα), τότε τα πράγματα είναι καλύτερα. Στο μεγαλύτερο ποσοστό όμως απλά δουλεύεις για κάποιον άλλον και η καθημερινότητα "πνίγει" κάθε δημιουργικό κομμάτι της διαδικασίας παραγωγής του έργου σου (όποιο κι αν είναι αυτό). Δώσε λοιπόν μέρος από το χρόνο σου για να δημιουργήσεις. Με τα χέρια σου (έχεις δει κάτι παπούδες 80φεύγα που ασχολούνται με τον κήπο τους, ή με τα εργαλεία τους και αναπαλαιώνουν διάφορα ;), με το λόγο σου (καλή ώρα ), με το σώμα σου ολόκληρο (χόρεψε, γιατί κι αυτό ακόμη το έχεις ξεχάσει. Σα μαλάκας κάθεσαι με το ποτό και κάνεις κόζι). Δεν έχει σημασία αν το αποτέλεσμα είναι τέλειο ή μέτριο ή κακό κάποιες φορές. Σημασία έχει να γίνεται συνειδητά.
   Η μάθηση. Για κάποιους τελείωσε με το μπουγέλο της τρίτης Λυκείου. Για κάποιους άλλους ταυτίστηκε με τα κορνιζαρισμένα πτυχία και για άλλους, ελάχιστους, θεωρήθηκε χρέος τους να συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους (διά βίου μάθηση). Το να βάζεις τον εαυτό σου σε διαδικασία να μαθαίνει κάτι καινούριο, είναι ένας αξιοθαύμαστος μηχανισμός καθυστέρησης της φθοράς. Δεν "σαπίζεις" πάνω στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση, εφαρμόζεις τα καινούρια που μαθαίνεις, ανανεώνεις την ξεχασμένη γνώση ή την εξελίσσεις, διώχνεις τις περιττές σκέψεις (σημαντικό) και κρατάς το πνεύμα σου σε εγρήγορση.  Ανακάλυψε κάτι που σου κινεί το ενδιαφέρον
και προσπάθησε να εμβαθύνεις σε αυτό. Ακόμη κι αν είναι κάτι βλακώδες, θα το δεις να μεταμορφώνεται σε κάτι εξίσου σημαντικό.
   Η προσφορά. Καθημερινά θεωρείς χρέος σου να προσφέρεις στον εαυτό σου κάποια από τα πράγματα στις  παραπάνω λίστες. Το ίδιο θα έπρεπε να θεωρείς και για τους ανθρώπους γύρω σου. Από το να πεις μια χαμογελαστή "καλημέρα", μέχρι να προσφέρεις εθελοντική εργασία (κι όχι μόνο με τη στενή έννοια του όρου) σε κάποιον που τη χρειάζεται. Στην αρχή θα αισθάνεσαι σαν τον τρελό του χωριού, ή ότι το παίζεις "εναλλακτικός" (ξέρεις αυτά που κορόιδευες), στο τέλος της γραφής όμως θα έχεις δώσει από το χρόνο σου για να δημιουργήσεις κάτι ουσιαστικό για κάποιον άλλο κι εσύ θα αισθάνεσαι πραγματικά σημαντικός, γιατί το δημιούργημά σου δεν θα είναι απλά αναλώσιμο και επιπλέον θα έχεις συμβάλλει στο να γίνει καλύτερη η ζωή κάποιου άλλου.
  Δεν ξέρω αν έχεις φτάσει να διαβάσεις ως εδώ ή βαρέθηκες από ώρα και έκλεισες τη σελίδα, εγώ πάντως νιώθω όμορφα γιατί αυτά που σου γράφω τα πιστεύω και θεωρώ πως μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη. 


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=F-igJVTCYiY

Chocorello είπε...

Σωστή.

Διάβασε αυτό - θα σου αρέσει.

Τίτλος: Λάθε βιώσας - Η επικούρεια τέχνη του ευ ζην
Συγγραφέας : Λύτας, Χάρης
Εκδοτικός Οίκος: Κέδρος
ISBN: 960-04-2462-4

Προφανώς αναφέρεται στις διδασκαλίες του Επίκουρου, τις οποίες όμως συσχετίζει με τη σύγχρονη εποχή. Οχι πάντα πετυχημένα και μερικές φορές λαϊκίστικα, αλλά είναι πολύ καλή δουλειά και καλή πηγή ενημέρωσης και αρχή ψαξίματος για να δεις τι λέγανε και πως αντιμετώπιζαν τα ίδια θέματα πριν 2000 χρόνια, οι φιλόσοφοι.

angie philosopher είπε...

-Choco, ευχαριστώ για την πρόταση, θα το ψάξω σίγουρα.

-Το βιντεάκι(έτσι για να υπάρχει ποικιλία) από τον σύνδεσμο είναι το "Ζήτω τα λαϊκά κορίτσια", με τους εξής στίχους και μουσική του Παντελή Αμπαζή:

ΖΗΤΩ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!
Βαρέθηκα πια τις ψαγμένες
με τα κασκόλ στον Ιανό
τις βαθυστόχαστες κουβέντες
το άδειο βλέμμα στο κενό.
Που λένε ναι και είναι ίσως
όχι τις πιο πολλές φορές
για τη χαρά νοιώθουνε μίσος
θέλουν να δείχνουν σοβαρές.

Ζήτω λοιπόν τα κοριτσάκια
με τα οξυζενέ μαλλιά
τα κατακόκκινα χειλάκια
που ξέρουν λίγα και καλά.
Ζήτω τα λαϊκά κορίτσια
με το βαθύ το ντεκολτέ
που στα αγόρια λένε όχι
από σπανίως ως ποτέ.

Των σοφών τη σοφία
αναιρεί το αιδοίο
Κολωνάκι-Μπουρνάζι
σημειώσατε 2
κι ο Ζαμπέτας κι ο Μάρκος
δεν τελειώσαν ωδείο
Κολωνάκι-Μπουρνάζι
σημειώσατε 2.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...