23.10.13

Philosopher's Joke και χειροποίητα σαπούνια "Πατούνη"

   Με μεγάλη χαρά ξεκινά η συνεργασία της Philosopher's Joke και των αγνών χειροποίητων σαπουνιών "Πατούνη", μια συνεργασία που ενώνει το σαπούνι με το πρόβειο μαλλί, αλλά ταυτόχρονα και δύο πανέμορφα νησιά της Ελλάδας, την Κέρκυρα και την 'Ανδρο.
   Για τη δημιουργία καλλυντικών σαπουνιών απολέπισης με οργανικό μαλλί χρειαζόμουν, φυσικά εκτός το μαλλί και ένα σαπούνι με πιστοποιημένα αγνά συστατικά, φτιαγμένο με αγάπη με τον παραδοσιακό τρόπο σαπωνοποίησης. Γι'αυτό το λόγο αισθάνομαι πολύ τυχερή που ανακάλυψα την τελευταία παραδοσιακή βιοτεχνία σαπουνιού στην Κέρκυρα και που επιπλέον μου εμπιστεύθηκαν τα σαπούνια τους, τα οποία εκτός από θησαυρούς της ελληνικής φύσης, κουβαλούν και μεγάλη ιστορία.
   Η ιστορία του σαπωνοποιείου ξεκινά το 1850 στη Ζάκυνθο, όπου δύο ξαδέρφια, δεινοί επιχειρηματίες, προμήθευαν τον γαλλικό στρατό με κάπες από μαλλί αιγοπροβάτων από τους Καλαρρύτες της Ηπείρου. Οι κάπες ταξίδευαν από τη Ζάκυνθο για τη Μασσαλία και τα δύο ξαδέρφια αντί για χρήματα, πληρώνονταν με το ομώνυμο σαπούνι, το οποίο και εμπορεύονταν στα Επτάνησα. Κάποια μέρα ένας καπετάνιος από τα πλοία που μετέφερε τα σαπούνια και γνώριζε τη διαδικασία παραγωγής, την εξήγησε στον Απόστολο Πατούνη και Σπύρο Μπαζάκη κι έτσι το 1850 φτιάχτηκε ο "σάπων πράσινος εξαιρετικός ανόθευτος".

φωτό από εδώ
    Μετέπειτα η επιχείρηση μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα και σήμερα με πίστη στην παράδοση, την παραγωγή χειροποίητου σαπουνιού συνεχίζει ο κύριος Απόστολος Πατούνης με την οικογένειά του, τους οποίους κι ευχαριστώ πολύ, στους παρακάτω τρεις τύπους :
   “Πράσινο σαπούνι”, από ακατέργαστο πυρηνέλαιο ελιάς. Το πυρηνέλαιο φτιάχνεται από σπασμένες ολόκληρες ελιές (σάρκα και κουκούτσι και περιέχει χλωροφύλλη η οποία δίνει το πράσινο χρώμα στο φρέσκο σαπούνι. Το χρώμα αυτό ξεθωριάζει σιγά σιγά καθώς το σαπούνι στεγνώνει και ωριμάζει. Το πράσινο σαπούνι χρησιμοποιείται κυρίως για δουλειές του σπιτιού και ειδικά για το πλύσιμο των ρούχων. Είναι επίσης αντισηπτικό και ευεργετικό για περιπτώσεις δερματικών παθήσεων, αλλεργειών, ελκών και μυικών προβλημάτων.
   “Άσπρο σαπούνι” ελιαιολάδου που φτιάχνεται από αγνό, παρθένο ελαιόλαδο τύπου “Λαμπάντε”. Χρησιμοποιείται για την προσωπική υγιεινή, σώμα, χέρια, πρόσωπο.
   “Άσπρο σαπούνι τύπου Μασσαλίας” στο οποίο προστίθεται εκτός από το ελαιόλαδο και φοινικέλαιο το οποίο το κάνει να αφρίζει καλύτερα.
Όλα τα σαπούνια είναι 100% φυτικά και 100% βιοαποικοδομίσημα.
   Για τη δημιουργία των δικών μου σαπουνιών απολέπισης διάλεξα τα δύο πρώτα, γιατί ήθελα να χρησιμοποιήσω προϊόντα που συναντά κανείς στην ελληνική φύση, όπως ακριβώς και το μαλλί προβάτου, που με πολλή αγάπη φέτος προμηθευτήκαμε από έναν νεαρό κτηνοτρόφο της 'Ανδρου.
   Με ιδιαίτερη χαρά και αγάπη έφτιαξα τα δύο παρακάτω καλλυντικά σαπούνια απολέπισης με αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης :
 - Καλλυντικό σαπούνι απολέπισης προσώπου, με σαπούνι αγνού παρθένου ελαιόλαδου, "ντυμμένο" με οργανικό πρόβειο μαλλί 'Ανδρου.
-  Καλλυντικό σαπούνι απολέπισης σώματος, με πράσινο σαπούνι (πυρηνέλαιου), "ντυμμένο" με οργανικό πρόβειο μαλλί 'Ανδρου.
     Σας τα παρουσιάζω και σας τα συστήνω ανεπιφύλακτα για φυσικό καθαρισμό προσώπου και σώματος.


Καλλυντικό σαπούνι απολέπισης σώματος, πράσινο σαπούνι και οργανικό πρόβειο μαλλί 'Ανδρου.

Καλλυντικό σαπούνι προσώπου, σαπούνι αγνό παρθένο ελαιόλαδο και οργανικό πρόβειο μαλλί 'Ανδρου.




Σαπούνια απολέπισης προσώπου και σώματος Philosopher's joke.

Πηγές ιστορικών στοιχείων : 
www.corfuhistory.eu
www.monumenta.org
www.greencorfu.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...