4.3.15

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης - 'Ανθρωποι και Εργαλεία.



Κάθε πρώτη του μήνα και Κυριακή η είσοδος στα μουσεία είναι ελεύθερη για το κοινό. Επωφελούμενη λοιπόν ανέβηκα στο κέντρο και ακολούθησα τα τουριστικά μονοπάτια της Αθήνας, ανακαλύπτοντας μικρούς θησαυρούς.
    Ξεκίνησα από την κλασσική βόλτα στον Παρθενώνα να απολαύσω για λίγο τη θέα από ψηλά (ο Πειραιάς φαίνεται "πιάτο" από εκεί πάνω), κατεβαίνοντας επισκέφθηκα τη στοά του Αττάλου θαυμάζοντας τα μοναδικά εκθέματα του μουσείου, αλλά και τον ναό του Ηφαίστου ο οποίος παρεπιπτόντως ήταν και προστάτης όλων των χειροτεχνών. Ψάχνοντας και ρωτώντας τους υπαλλήλους των αρχαιολογικών χώρων με πληροφόρησαν για το "κρυμμένο" (υπάρχει μια ταμπέλα στο περιφεριακό μονοπάτι κάτω ακριβώς από την Ακρόπολη, αλλά είναι δύσκολο να το εντοπίσεις εάν δεν το ξέρεις) Μουσείο Λαϊκής Τέχνης - 'Ανθρωποι κι εργαλεία.
   Πόσο όμορφα φτιαγμένο πραγματικά! Τα εκθέματα είναι απλά εργαλεία από παλιά επαγγέλματα τεχνιτών/χειροτεχνών, τα περισσότερα από τα οποία δεν υφίστανται πια λόγω της εξέλιξης εν πάσει περιπτώσει της τεχνολογίας. Τα κείμενα όμως που συνοδεύουν το οπτικό υλικό και οι φωτογραφίες είναι μικρά διαμάντια και μαρτυρούν την ιστορία ζωής πολλών ανθρώπων που ζούσαν μόνο από τη δουλειά των χεριών τους. Εάν είσαι χειροτέχνης πραγματικά δεν πρέπει να παραλείψεις να το επισκεφθείς, αλλά και όσοι έχετε παιδιά είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος για να τα μάθετε την ιστορία της εξέλιξης των επαγγελμάτων και των κοινωνικών τους προεκτάσεων.
   Στη σύντομη συνομιλία που είχα με τον υπάλληλο, του εξέφρασα την συγκίνηση μου, γιατί με κάποιες μαρτυρίες λίγο έλειψε να με πάρουν και τα ζουμιά (είμαστε ευαίσθητοι εμείς οι χειροτέχναι!) και υποσχέθηκα αυτήν εδώ την ανάρτηση, γιατί εκείνοι που κόπιασαν για να το πραγματοποιήσουν έκαναν αληθινά καταπληκτική δουλειά!

ΥΓ.1 : Οι καλοί γαμπροί είναι οι καροποιοί!
ΥΓ.2: Το πανηγύρι στη Θήβα από τότε μέχρι σήμερα, είναι ίδιες ημερομηνίες;!
ΥΓ.3: Ο σύνδεσμος του μουσείου διαδικτυκά :
 http://www.melt.gr/gr/episkepsi/to-ktirio-tis-odou-panos-22/to-ktirio/















2 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

Ωραία αναφορά στο μουσείο και θα το επισκεφτώ σύντομα!
Εύγε!

angie philosopher είπε...

Ευχαριστώ! Να πας σίγουρα και να μας πεις και τις δικές σου εντυπώσεις ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...