29.8.14

Πίνακας μαλλί, μετάξι και γάζα - Nuno felt painting

   Η καθημερινή επαφή με τη φύση σίγουρα βοηθάει πολύ τελικά, όχι μόνο γιατί "ρουφάς" εικόνες, χρώματα και αρώματα, αλλά περισσότερο γιατί ισορροπεί τη ψυχή σου. Μετά από ένα δύσκολο χειμώνα με οικογενειακές απώλειες, χαμένες ισορροπίες και νέες πραγματικότητες, η φροντίδα για εσωτερική ηρεμία έπρεπε να είναι καθημερινή, αλλά δεν ήταν πάντα εύκολο σε μια πόλη σαν την Αθήνα.
   Στο χωριό όμως είναι αλλιώς. Η έμπνευση έρχεται αβίαστα και ο χρόνος κυλάει σε διαφορετικό ρυθμό. Το τοπίο σε τροφοδοτεί καθημερινά με όμορφα συναισθήματα και εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να δώσεις με τη σειρά σου μορφή σε αυτά τα συναισθήματα μέσω της ύλης. Στο μαλλί εν προκειμένω.
   Αυτό το διάστημα πειραματίζομαι με διάφορες τεχνικές όπως οι παρακάτω : Nuno felt (ένωση υλικών με το μαλλί), Shibori (δεσίματα, ανάγλυφα, πτυχώσεις) και Felt with resist (υλικό που παρεμβάλλεται μεταξύ μαλλιού και εμποδίζει την ένωση).
   Στον παρακάτω πίνακα χρησιμοποίησα την "αντίσταση" σε συγκεκριμένα σημεία για να εμποδίσω την ένωση των ινών και Nuno felt ενώνοντας το μαλλί με ύφασμα γάζα για τη βάση και μετάξι.
   Ο πίνακας έχει βρει ήδη προορισμό στο σπίτι της αγαπημένης μου αδερφής, οπότε όταν μπει σε κορνίζα και κρεμαστεί θα τραβήξω κι άλλες φωτογραφίες. Προς το παρόν μερικές μέτριες (λόγω έλλειψης εξοπλισμού) φωτογραφίες με ανάλυση της τεχνικής θα βρείτε παρακάτω.

'Ενωση μαλλιού μερινό με βαμμένες ίνες μεταξιού στο εσωτερικό επίπεδο (nuno)  και με την τεχνική του υλικού αντίστασης δημιούργησα κενό μεταξύ της 1ης και της 2ης στρώσης μαλλιού, μετά έκοψα την επάνω στώση και δούλεψα τις πτυχώσεις που δημιουργήθηκαν αριστερά και δεξιά.  
Εδώ φαίνεται πιο καθαρά το silk hankie (μεταξωτό κομμάτι-μαντήλι), δημιουργώντας λευκά νερά και ελαφριά λάμψη (αυτή δε φαίνεται) πάνω στο χρωματιστό μαλλί. Με το υλικό αντίστασης δημιούργησα κάθετα και οριζόντια "κανάλια" τα οποία συναντώνται μεταξύ τους, δημιουργώντας τούνελ, τρύπες και πτυχώσεις. 
Κι εδώ φαίνεται καθαρά το μετάξι (Nuno felt)

Nuno felt και Resist felt.

Resist felt.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...